torsdag 30 augusti 2012

Interaktivt mattespel

image

Early learning HQ bjuder på ett  interaktivt spel där barnen ska räkna alla saker, ex hur många pirater, hajar, fåglar osv. Tyvärr på engelska, men man kan nog göra på stor bild tillsammans och översätta.

onsdag 29 augusti 2012

Skolväskan

Skolväskan är verktyg och resurser för kreativt lärande. Skolväskan är främst uppbyggd av kostnadsfria digitala verktyg och resurser som kan vara till hjälp i skolvardagen och förhoppningen är att den fungerar som inspiration att lära nytt och testa nya saker. Skolväskan drivs av Ystads kommun.

image

Sidan är indelad i olika kategorier som t ex:

tisdag 28 augusti 2012

Ur släpper programmen fria

Nu behövs inga specialavtal via sli eller liknande för att visa UR-program! Allt är fritt!

Under målgruppen Grundskola 0-3 finns 200 serier, 836 tv-program, 661 radioprogram och 11 webbplatser!

Begränsar man ytterligare finns 48 tv-program och 12 radio-program inom ämnet matematik. Jag gillar t ex serien spagetti makaroner hundra miljoner för förskoleklass-åk 1.

Spagetti makaroner, hundra miljoner

Kollar man in svenska finns bland annat mängder av sagor, t ex läs-med-sagor med text till. Där finns också serien mellan raderna med författarporträtt

Läs-med-sagor

Under engelska finns songs and rhymes med ramsor och sånger på lätt engelska, och Kids English Zone

Songs and rhymes

måndag 27 augusti 2012

Inspiration för bildlektioner

Här kommer lite blandade tips för vad man kan hitta på för att eleverna ska få testa olika material och tekniker i ämnet bild.

Pinned Image

Använd lim, salt och vattenfärg

Se om ni kan blanda till 100 färger!

Pinned Image

Använd kritor och sandpapper

Pinned Image

Gör siluetter

Pinned Image

Krumelurer och vattenfärg

Ystads kommun - Sockermålning

Sockermålning (fantastiskt roligt!)

Pinned Image

Naturcollage

Klipp i papper och få positiva och negativa bilder – symmetridiskussion mm

fredag 24 augusti 2012

Experiment med färg

Det här experimentet har jag sett lite här och där och denna version är verkligen jättefin!

Här handlar det om att göra ett färghjul genom att vattnet vandrar emellan glasen via pappret.

 

Såhär ser en enklare variant av experimentet ut.

6

torsdag 23 augusti 2012

Mallar för (text)kort

Jag har gjort mallar för exempelvis textkort, helt redigerbara. Med kommer även förslag på hur man kan anpassa korten. Kanske något ni kan ha nytta av, tänkte jag!

image

Kortmallar

onsdag 22 augusti 2012

Tips på högläsningsböcker

Jag hittade en jättebra lista med tips på högläsningsböcker som passar förskoleklass till sexan. Det är många böcker som är sorterade efter årskurs. Jättebra resurs!

image

Högläsningstips

På bloggen Bokguldet, som drivs av ett bibliotek, finns fler tips på böcker som passar till högläsning. Där tipsar de även om böcker efter genrer och teman  som bilderböcker, skräck, kärlek, mobbning.

BokGuldet

tisdag 21 augusti 2012

Nya språket lyfter

Nya Språket lyfter! är ett redskap för lärare och elever som tydliggör progressionen i elevernas språkutveckling med särskild tonvikt på läsutveckling. Materialet är ett stöd för läraren att följa elevens språkutveckling. Nya språket lyfter! är i enlighet med Lgr 11 och har byggts ut för att nu kunna användas i årskurserna 1-6. Materialet består av en vetenskaplig bakgrund och ett underlag för observationer. Dessa är indelade i områdena tala, samtala, läsa och skriva.

          Omslagsbild Studiehandledningen

Nya språket lyfter

Materialet består av lärarhandledning, observationsschema och en studiehandledning. Man kan ladda ner materialet gratis eller beställa från Skolverket. Det finns även en översiktsmatris och en lärarmatris i wordformat som man kan redigera digitalt.

fredag 17 augusti 2012

Läsundervisning

Fem undervisningar i läsförståelse är en text kring olika sätt att undervisa i läsning. Ann-Marie Körling beskriver gemensam läsning, vägledd läsning, enskild läsning, elevläsning och högläsning.

torsdag 16 augusti 2012

Vi läser allt mindre för våra barn.

Via bloggen Prata mera fick jag nys om en artikel i Svd som publicerar resultat över hur mycket vi läser för våra barn. Jag borde egentligen skriva hur lite vi läser, för siffrorna sjunker år för år.

Endast 35 % läser dagligen för sina barn! Jag blev helt chockad av siffran…

imageKolla in artikeln Sagostunden är bra för fantasin och förfäras tillsammans med mig.

Kolla även in mina tidigare inlägg om högläsning som finns på Förskoleburken: Vikten av att läsa för barn och Hur man läser för barn.

onsdag 15 augusti 2012

Vill ni hjälpa mig?

Återigen är jag i ett uppstarts-skede. För två och ett halvt år sedan började jag bygga upp Förskoleburken och nu är det denna bloggs tur. För att man ska bli sedd och folk ska hitta en krävs det en hel del arbete och det är nu därför jag skriver detta inlägg och ber om er hjälp!

Om ni gillar Skolburken, kan ni inte försöka hjälpa mig och sprida bloggen då? 

Länka på era bloggar, tipsa i personalrummet, dela på Facebook, twittra, lägg in en medlemslänk på lektion.se.

Alla försök är varmt uppskattade och jag vore så tacksam!

T ex kan man skriva om bloggen:

Skolburken: Inspiration och gratis material för dig som arbetar i skolans värld.

Skolburken: Tips, idéer, material och länkar för dig som är lärare för de tidigare åldrarna.

Läraren Maria, som driver bloggen Förskoleburken, har nu även startat en ny blogg, Skolburken, med inspiration, länkar och gratis material för lärare för de tidigare åldrarna.

TACK SNÄLLA NI FÖR ALL ER HJÄLP!

Maria

tisdag 14 augusti 2012

Animoto

Animoto är ett animeringssida där man med bilder kan skapa presentationer och filmer.

Här är en härlig presentation av vårtecken som barnen i åk 1 i Löderups skola gjort.

måndag 13 augusti 2012

Aktiviteter för första veckan i skolan

Snart är det upprop för mig och mina ettor och jag funderar på vad vi ska hitta på den första nervpirrande tiden tillsammans. Nu känner ju jag eleverna och de känner varandra, men det är ändå något nytt som händer. Här är lite inspiration för vad man kan hitta på den första tiden i skolan. Den första tiden handlar ju mycket om förväntningar, rutiner, att skapa gemensamhet och trygghet.

Barnen får göra ett personligt smycke att hänga på ryggsäcken . Pärlorna väljs efter hur många syskon man har, initialer, favoritfärg osv.



Man kan göra olika affischer som visar att man är en klass:


Classroom project




De får ordna sina pärmar, lådor osv, varför inte med foton på?
Kindergarten-book-boxes


Ett enkelt sätt att göra eleverna delaktiga är att fundera tillsammans på hur man vill ha det. Vilka förväntningar ställs på eleverna och vad vill eleverna ha från läraren?

Picture


Och även fundera på vad eleverna vill lära sig!



Göra någon presentation av något slag med favoriter och självporträtt.



Sist men absolut inte minst har Ann-Marie Körling ett förslag på uppstartsaktivitet som låter toppenkul. Barnen får leta rätt på barn som t ex ätit jordgubbstårta och sedan återsamlas man och går igenom tillsammans.

image

Vad gör ni första tiden i skolan? Lämna en kommentar!

fredag 10 augusti 2012

Läslänga–sammansatta ord

Här är ännu en läslänga, denna gång med sammansatta ord. Jag gjorde både med gemener och versaler så får man välja vilka man tycker passar bäst.

image

Korten klippes ut och lamineras. Tanken är att eleverna börjar att lägga ut startkortet och sedan lägger ut korten på en lång rad med orden som rimmar. Vill man kan man ju göra en felkontroll på baksidan genom att t ex numrera korten.

Materialet är gratis men får ej säljas eller spridas vidare.

Kolla även in läslänga rimord och alfabetsdomino!

Trevlig helg!

torsdag 9 augusti 2012

Mattepåse att skicka hem med eleverna

Jag publicerade nyligen ett inlägg i Förskoleburken om matteväskor att skicka hem, och sen surfade jag runt på lektion.se och hittade en bra variant för skolan också! I lektionen Skattpåse finns både instruktioner och mallar och det behövs bara tärningar, kortlek, kapsyler, stickor, tangram, sudoku, leksakspengar och en anteckningsbok. Materialet passar till åk 1-3 och verkar jätteroligt!

image

I lektionen hänvisas till ett material från Ncm, Familjematematik.

onsdag 8 augusti 2012

Simple diagrams

Simple diagrams är ett onlineapplikation där man kan göra visuella presentationer. Man kan dra använda symboler, lägga till foton, ha olika bakgrunder mm.

image

Diagrammen kan sparas som png filer- vilket gör att man t ex kan använda dem i Powerpoint eller Prezi.

onsdag 1 augusti 2012

Spel om begynnelsebokstav

Jag har tidigare tipsat om sidan Elevspel, och nu vill jag berätta att det finns ett nytt spel som övar begynnelsebokstäver. Jag skrev till Elevspel med förslag om detta spel och Daniel som står bakom sidan gillade förslaget och lyckades även göra spelet!

Spelet är väldigt enkelt uppbyggt. Barnet ska helt enkelt välja vilken bokstav ordet börjar på. Man kan välja gemener eller versaler och det är olika kategorier som djur, fordon, frukt eller alla typer.

image

Begynnelsebokstavsspel