Här kommer tips om inlägg som finns på systerbloggen Förskoleburken!
Sidor
fredag 30 november 2012
torsdag 29 november 2012
Lista på högläsningsböcker
Dessa böcker har vi hunnit med hittills i årskurs 1:
En ettas dagbok av Viveca Lärn (Denna började vi med. Roligt att läsa om en skolstart, men för “länge” sen. Lite äldre vokabulär att diskutera.)
Metteborgs öden äventyr på lågstadiet del 1 av Rose och Samuel Lagerkrantz ( Vi fortsatte på skoltemat. En kortare lättläst bok om hur livet i skolan kan vara)
Spökaffären av Martin Widmark (Nelly Rapp-böckerna är omåttligt populära, spännande, lättförståeliga och engagerande.)
Noveller ur Stora högläsningsboken (här finns lite smått och gott av kända författare)
Pippi Långstrump går ombord av Astrid Lindgren (en klassiker med roliga uttryck, levande beskrivningar och en Pippi som äntligen får träffa sin pappa igen)
Jag älskar dig så mitt hjärta brister av Anette Skåhlberg ( recension i veckan!)
Konstiga djur av Lotta Ohlsson (En lite knasig bok med många fina bilder. Här kan man prata mycket om vad karaktärerna egentligen menar. Det är mycket ordvitsar som syftar mot samtiden)
De vita fruarna på Lovlunda Slott av Martin Widmark (Ännu en Nelly Rapp-bok, lika populär denna)
Miljonpaddan av Monica Zak (En rolig berättelse om Robin som blir mobbad men blir kompis med den världsberömda agapaddan Prinzen)
---
Jag tror att nästa bok vi ska läsa blir:
Mitt lyckliga liv av Rose Lagerkranz
onsdag 28 november 2012
Bilder att skriva till
En kollega gjorde liknande och jag snodde idén direkt. Det är bilder uppklistrade på färgade kort i a6-format. Bilderna kommer från korsordstidningar som är ett bra ställe att hitta lite konstiga och annorlunda bilder.
Barnen får helt enkelt välja ett kort att skriva en berättelse/saga/beskrivning till. Alternativt berätta muntligt!
Ett enkelt och billigt material att göra, eller hur!?
tisdag 27 november 2012
Recension Uppdrag Språklyft
Skolverket har ju som ni säkert sett uppgraderat Nya språket lyfter som jag skrivit om tidigare! Det är ett observationsverktyg för elevernas språkutveckling.
Till detta material har Natur och Kultur utvecklat ett arbetsmaterial de kallar Uppdrag språklyft- idématerial till Skolverkets Nya språket lyfter! Författare är : Elisabeth Berg, Barbro Hagberg-Persson, Kerstin Lagrell och Majken Sköld.
Såhär står det om Uppdrag språklyft på hemsidan:
Uppdrag Språklyft 1 ger eleverna kreativa och roliga uppdrag att utföra i grupp eller individuellt. Första boken riktar sig huvudsakligen mot årskurs 1 – 3 och kan med fördel även användas i förskoleklass. Den har två teman, Leksaksfabriken och Detektivbyrån. Varje tema inleds med en högläsningstext, då läraren får många tillfällen att öva läsförståelse och ordkunskap med eleverna. Till varje tema finns en rad elevuppdrag som övar olika läs- och skrivstrategier, vilka aktivt utvecklar elevernas språk.
I anslutning till varje uppdrag finns en hänvisning till de observationspunkter och avstämningar som finns i Nya Språket lyfter!. Uppdragen finns som kopieringsunderlag – materialet är överskådligt och enkelt att arbeta med.
Detta är inledningen till temat leksaksfabriken: det första uppdraget. Se smakprov.
Mina åsikter:
Jag gillar verkligen detta material. Jag har inte hunnit testa det med klassen än, men det är inbjudande och jag gillar uppdragstänket. Det blir en röd tråd i arbetet och jag uppskattar mycket att det är så nära kopplat till observationspunkterna i Nya språket lyfter.
Svårigheten med Nya språket lyfter är ju just att bryta ner materialet till vad man konkret kan göra - och det hjälper Uppdrag språklyft till med.
Jag gillar vidare att det i boken är tydligt är uppdelat med förberedelser, genomförande och observationer. Jag skulle definitivt kunna tänka mig att arbeta med detta!
---
Kolla även in Erica Lövgren, lärare och bloggare som brinner för Att skriva sig till läsning, som har gjort en tabell för att sammanställa och få överblick över hur läs- och skrivutvecklingen ser ut för varje elev och för klassen i stort för att komplettera Nya språket lyfter.
Uppdatering: jag ramlade över en blogg där en etta precis har börjat jobba med detta material!
-----------------------
Redogörelse för villkor
Natur och kultur har skickat mig ett exemplar av boken, ingen annan ersättning har utgått. Alla åsikter är mina egna!
måndag 26 november 2012
Julpyssel: Fläta hjärtan
Ja, dessa flätade hjärtan är inte de lättaste att få till och rätt så kluriga. Men det blir härliga traditionella resultat, och det är nyttig träning för både finmotorik och lära sig följa en instruktion. Här är lite olika länkar och mallar!
Unga fakta har både enkel beskrivning och mall att skriva ut
Craft and creativity har beskrivning med tydliga bilder och en mall
Från Barnens bokklubb hittade jag en pdf med instruktion och mall på flätat hjärta
Vill ni krångla till det ytterligare så finns det många fler varianter av flätade hjärtan!
Om detta känns för klurigt kanske dessa lite modernare smällkarameller från Minieco vore något?
fredag 23 november 2012
torsdag 22 november 2012
Bokrecension mallar
Ett enkelt och trevligt efterarbete till tyst läsning är givetvis den välkända bokrecensionen. Det som är bra är med denna uppgift är ju att den kan vara hur simpel som helst men också bli rätt avancerad.
På lektion.se ligger en uppsjö av bokrecensioner. Det finns så många att det är svårt att hitta, tycker jag! Här är några som jag gillar.
Lektion : Bokrecension Min bok Denna har vi använt, jag gillar utformningen och jag tycker det är lagom mycket att skriva och kombinerar bild och text.
Lektion : Bokrecension denna är liknande, men med mer fokus på text
Lektion : bokrecension Ytterligare en liknande variant.
Bokrecension år 1 är främst med bild - rita – en lättare version
Här är en mer grafisk bokrecension
Och ännu en variant av en bokrecension.
onsdag 21 november 2012
Barn och unga
Barn och unga - Strömmande media kring fältet barn- och ungdomsvetenskap
Om sidan:
Vi producerar strömmande media kring fältet barn- och ungdomsvetenskap och riktar oss till dig som forskar kring, arbetar med eller intresserar dig för frågor som rör barn och unga. Kanske är du student på ett lärarprogram. Kanske arbetar du inom skola, socialtjänst eller fritidssektorn. Kanske forskar du kring skolfrågor, barndomshistoria eller ungdomskultur.
Vi intervjuar, för samtal samt föreläser kring frågor som intresserar oss själva och paketerar det i ett lättillgänglig och visuellt tilltalande format.
tisdag 20 november 2012
Adventskalender med aktiviteter
Denna kalender gjorde vi tillsammans med barnen i min förskoleklass förra året. Barnen fick måla och dekorera granen och sedan fick varje barn färglägga varsitt paket.
Varje dag fick ett barn hitta dagens paket med datumet på i en korg. Bakom paketet satt en liten lapp. Barnet klistrade upp paketet vid granen och sedan läste vi lappen. På varje lapp satt ett litet uppdrag eller lite fakta.
Här kan ni ladda ner uppgifterna, paketmallarna och siffrorna till paketen! //Uppdaterat nov 2020: nya länkar som ska fungera! //
måndag 19 november 2012
Återvinnarna - Jakten på de glömda kartongerna
Nu är jag ute i sista sekunden, men jag ville ändå tipsa er om tävlingen som Tetrapak ordnar. Målet är att eleverna ska hjälpa till med återvinningen av vätskekartongförpackningar i sina hem. Även om ni kanske inte hinner vara med i tävlingen kan ni ju ta del av materialet och kanske ha det i ett tema om återvinning?!
Såhär står det på hemsidan:
Under 2 valfria veckor mellan den 3/9 och den 2/12 ska eleverna hjälpa till med återvinningen av vätskekartongförpackningar* i sina hem. Klarar klassen att återvinna mer än 50% av de förbrukade förpackningarna blir ni en Återvinnarklass 2012. Dessutom väntar utlottning av fina priser från Tetra Pak och Världsnaturfonden WWF.
Här kan du som lärare läsa mer om hur tävlingen går till och vad klassen kan vinna.
Till din hjälp har du stöd av ett undervisningsmaterial (pdf) med texter, bildpresentation (ppt, klicka "cancel" om du ombeds ange lösenord) och en liten film om återvinning.
Klara, färdiga, gå - Låt återvinnarjakten börja!
fredag 16 november 2012
Favoriter från Förskoleburken: sagomaterial
Sagor är ju fantastiska och kan användas, göras, berättas, jobbas med, fascineras kring på tusen olika sätt. Här kommer några inlägg från Förskoleburken med tips på olika sagomaterial att använda i undervisningen.
torsdag 15 november 2012
Blandade spel för skolarbetet
Lätt att lära är en sida med massor av länkar till animationer, spel och filmer. Det är spel från både svenska och engelska sidor med bild på spelet och en instruktion på hur man ska spela.
onsdag 14 november 2012
Kopieringsunderlag matematik
På NCM:s sida finns Kopieringsunderlag – matematikpapper med olika grundmönster som t ex hundrarutor, prickpapper, termometer, triangelpapper, talkort, tallinjer med mera med mer. Dessa får du använda helt fritt i undervisningen!
Kolla även in deras information om att skapa en Matematikverkstad
tisdag 13 november 2012
Naturstigen
Naturstigen är avsedd att stöda och levandegöra undervisningen i naturkunskap och biologi i skolorna, på daghemmen och eftisarna i Finland, Åland och Sverige. Här kan man titta på film, lyssna på ljud, lösa spännande uppgifter och delta i tävlingar.
Kolla in Lärarhandledningen för att på bästa sätt kunna utnyttja sidan.
måndag 12 november 2012
Blandade material att skriva ut
Här kommer lite olika material som kan vara bra att använda i undervisningen.
Bildkort från Teach with me
Fina bokstäver från Scrapbooking
Sifferbingo och bokstavsbingo från ABC jesus loves me
Spelplaner från Learning English ESL