torsdag 29 augusti 2013

Kunskapsvägg

image

Matematikutveckling i Skara tipsar om Kunskapsväggen som Ullis Skolsida bjuder på. Där finns där alla ämnen i åk 1 – 3 med, det centrala innehållet, förmågorna och kunskapskraven. Allt går att ladda ner som pdf-er!

image

Ullis skolsida bjuder på mycket annat också, t ex om ipad och länktips.

tisdag 27 augusti 2013

Massor med mattemallar, -modeller, -papper, -figurer

Ramlade in på en sida när jag sökte efter visuella representationer av ental, tiotal, hundratal tusental. Den ser supertråkig ut men innehåller massvis av mattemallar!

image

FIlerna finns både i doc och pdf!

imageimageimage

måndag 26 augusti 2013

Stödmaterial för pedagogisk utredning av läs- och skrivsvårigheter/dyslexi

Specialpedagogiska skolmyndigheten erbjuder nu ett stödmaterial för pedagogisk utredning av läs- och skrivsvårigheter/dyslexi fritt för nedladdning!

image

Spsm rekommenderar att man ska vara utbildad inom läs-och skrivsvårigheter/dyslexi för att arbeta med materialet samt att man först ska ha kartlagt elevens behov samt givit en strukturerad och intensiv undervisning.

onsdag 21 augusti 2013

Läxornas vara eller inte vara

Min kollega Catherine tipsar om ett enkelt och bra dokument att ta del av eller referera till när man diskuterar att inte ha läxor. Det är Hatties forskning det bygger på. Jag tipsar vidare!

image

Såhär lyder inledningen på Hemläxors nytta är inte självklar::

“Läxor har generellt låg effekt på elevers lärande. Lägst effekt har läxor på unga elevers lärande och högst på redan högpresterande gymnasieelevers lärande. Rätt utformade och med formativ återkoppling kan läxor stödja elevers lärande. Men att ge läxor utan att läraren aktivt diskuterar innehållet i elevernas svar är inte en effektiv undervisningsstrategi.”

måndag 19 augusti 2013

Läsfixarna

Trodde att jag redan bloggat om detta, men men!

Läsfixarna är ett sätt att jobba med läsförståelse med barnen. Det är Barbro Westlund som beskriver detta i sin bok Att undervisa i läsförståelse. Jag hade hört om detta tidigare, men jag blev så glad när jag läste om läsfixarna hos frökenhanna. Hon beskriver de fyra figurerna (spådamen Julia, Nicke Nyfiken, Fröken Detektiv och Cowboy Jim) som man använder med barnen för att läsa aktivt och har visualiserat materialet, och delar med sig av det alldeles gratis! Jag vet också att det kan vara kul och konkret att skaffa fysiska objekt som symboliserar personerna, som Dammlötsskolan gjort.

image

Natur och Kultur bjuder som givit ut boken Att undervisa i läsförståelse, bjuder också på material som affischer och bokmärken och där kan man läsa mer om läsfixarna, se filmer mm.

image

fredag 16 augusti 2013

Fler uppstartsaktiviteter i skolan

Här kommer lite fler tips att göra med eleverna första tiden i skolan, för att lära känna varandra, sätta rutiner och arbetssätt.

image

Allt om mig – påse från A love for teaching

Eleverna får till uppgift att ta med sig fyra saker hemifrån som beskriver dem (och som får plats i påsen). De får gärna dekorera påsen. I skolan får sedan varje barn berätta om sina saker och därmed sig själva

image

Sommarlovsbingo från Klass 2a

Barnen får gå runt i klassrummet och fråga ut varandra om vad de gjort. Med äldre elever kan man givetvis använda bara text så blir det lite lästräning på köpet.

image

Gör ert eget brevpapper

Låt barnen rita sig själva och kopiera sedan upp som ram. Går ju numera att göra supersmidigt digitalt med t ex paddor! Varför inte använda som bakgrund om man har en klassblogg?

image

Skriv upp en sak barnen lärt sig varje dag. När ni har 100-dagsfest har ni ett bevis på 100 saker barnen lärt sig detta läsår!

image

Gör ett gemensamt klassträd där alla är viktiga! Perfekt bildprojekt i början av terminen. Från Candice Ashment Art

tisdag 13 augusti 2013

Aktiviteter första tiden på terminen

Kolla in förra årets inlägg om Aktiviteter för första veckan i skolan för lite inspiration kring uppstart!

image

Kolla också in inlägget om vår klassrumsmaskot Filuren!

image

söndag 11 augusti 2013

Blogg om att skriva sig till läsning

Write to Read med Ipads är en blogg som handlar om ett projekt “Att skriva sig till läsning med stöd av teknik såsom surfplatta och / eller dator som ett komplement till alla andra verktyg vi har omkring oss för att främja språkutvckling, läs- och skrivprocessen.” i Södertälje i Stockholm.

image

Bloggen är verkligen läsvärd om man är intresserad av att få inblick i arbetet med att skriva sig till läsning, att arbeta med surfplattor, läsinlärning. På sidan finns även en mängd länkar till klassbloggar samt kopplingar mellan lgr11 och appar.

Läs t ex När gammalt och nytt möts och Write to read i matematiken