Sidor

måndag 25 november 2013

Material för finmotorik i skolan

De som jobbar med ASL har ofta mängder av bra material för att öva handmuskulaturen och finmotoriken, här kommer tips och förslag som jag fått från i facebookgruppen Att skriva sig till läsning

  • aidaväv arbeta med olika stygn, vanlig väv,
  • klippövningar,
  • trä gem på rad,
  • plocka bönor med klädnypor/pincett,
  • gummiband att förflytta mellan fingrarna,
  • geobräde,
  • fingerfärg till vanliga målarbilder,
  • Mandalas
  • pärlor och pärlplattor,
  • plastband/garn att pyssla med,
  • krittavlor och kritor,
  • plus-plus.byggbitar i plast som har formen av ett plus, går att bygga 2- och 3D figurer.
  • virkade varje dag och köpte alltså virknålar och garner t
  • hänglås med nycklar och bultar med muttrar Bultar i olika storlekar som ska paras ihop med rätt mutter. Har ca tio olika storlekar. Sen har vi olika sorters hänglås som sitter fast på en kedja som ska låsas upp med rätt nyckel
  • Lego,
  • kaplastavar,
  • geomag
  • Vaxsnören finns hos betapedagog, snören som är av vax, går att tvinna, göra roliga figurer, torkar inte, kan användas många, många gånger.
  • vika minecraftfigurer i papper.
  • teckenspråk. Alfabetet och att lära skriva sitt namn med bokstäver på teckenspråk tränar upp muskulaturen rejält!
  • Fingervirkning! behövs bara garn!
  • Rubiks kub

Jag lägger till:

  • lekdeg
  • pussel
  • klossar
  • pickbilder med tandpetare
  • pincetter, klädnypor och tänger och saker att flytta emellan två skålar ex.

kolla även in kategorin finmotorik hos Förskoleburken, där finns massor med tips på vad man lätt kan fixa och erbjuda, t ex mandalas att skriva utklippövningar, ett inlägg med mina egna finmotoriska övningar.

fredag 22 november 2013

Hur vi använde kapsyler i undervisningen

Som sommarläxa till ettan fick min klass att samla kapsyler.  OJ, vad många kapsyler det blev. Och det kom bara fler och fler. Till slut hade vi två plastbackar fulla…

Vad gjorde vi med dem då? Här kommer lite av det vi gjorde med kapsylerna!

Det första vi gjorde vara att börja räkna dem. Det tog ett tag!

iphone 965Vi använde plastmuggar i olika storlekar och det blev på så sätt stor matematik. 10 kapsyler i varje liten plastmugg, när 10 småmuggar var fulla fick man hälla över i en stor plastmugg. Och 10 stora plastmuggar räknade vi ut var hela 1000 stycken!

iphone 968

Första omgången vi räknade var 1032 stycken!iphone 970

Vi använde givetvis kapsylerna för att jobba med mönster. Men först måste kapsylerna sorteras! Vi sorterade och sorterade.

iphone 1265

Sen kunde det bli många olika slags mönster på längden och tvären.

iphone 1253 iphone 1252 iphone 1251

Vi jobbade också med statistik. Barnen fick två och två en korg med ca 200 kapsyler. Sedan fick de sortera sorterna och på tavlan räknade vi hur många det fanns av varje sort. Vilken sort var vanligast? Vilken sort var det färst av?iphone 942Jag skrev upp på tavlan, då jobbade vi med romerska tally-markeringar, fem i taget.

kapsyler-sortera

Vi använde också kapsylerna som plockmaterial och som marker i bingo.

Vi spelade även ett spel där två barn fick två likadana uppsättningar och varsin bingotavla. Ett barn la ut kapsylerna på ett visst sätt och skulle sedan få kompisen att lägga ut sina på samma sätt utan att visa.

För att få fler tips på vad man kan göra med kapsyler, läs tidigare inlägget Att använda kapsyler i undervisningen

måndag 18 november 2013

Enkel lästräning

I svenskan hade en mängd textkort (bland annat härifrån) med olika substantiv. Korten använde jag på olika sätt, vissa rimmade, vissa var en ordlänga osv.

Lästräning Skolburken

Här använde jag mig av 8 textkort och ett papper uppdelat i lika många rutor. Barnen fick vända upp ett kort i högen, försöka läsa och sedan rita vad det stod. Och gärna skriva under. Ett enkelt sätt att träna enskilt! Och bara lite läs, sedan lite rita och så vidare. Lagom för de som inte orkar så mycket i taget och en övning barnen klarar bra själva. iphone 1111

torsdag 14 november 2013

Livet i Bokstavslandet

Ja, överallt tycks det som att det står om UR:s satsning och jag tänkte givetvis blogga om det. Sen kom jag av mig och sen tänkte jag att ni säkert redan sett det någon annanstans. Sen tänkte jag ett varv till och insåg att lärare inte har så mycket tid och att alla inte hinner kolla runt i facebook-grupper, skolforum och annat. Så:

Äntligen har dagens barn fått sitt eget “"Fem myror ” var det någon som skrev. Fint. Talande!

image

Serien består av 16 kvartslånga program, och i varje avsnitt presenteras en eller två bokstäver. Ni kan se alla via UR:s hemsida.

image

Till satsningen finns en lärarhandledning och även material till de enskilda programmen.

Livet i bokstavslandet är en del av temat Locka fram läsaren med lust och lek. Där finns ett ABC-raketen, ett spel där barnen får öva bokstavsljud, lära sig att känna igen hur bokstäverna ser ut och träna på bokstävernas namn. Där finns också föreläsningar av experter, program om andra språk, Småsagor och Läs-med-sagor och en mängd annat. Så tillgängligt, fantastiskt bra och vilken resurs. Gratis och enkelt och roligt och för både barn och pedagoger och föräldrar. Hurra!

image

onsdag 13 november 2013

Adventskalender

I ettan hade vi en adventskalender med mattekluringar, eller små berättelser med fakta om julen.

iphone 1359

Jag köpte dessa fina påsar från Ikea och varje dag fick ett barn ta ner en påse och plocka upp kluringen och ett litet pepparkakshjärta. Vi läste och löste tillsammans. Ikea har liknande påsar även i år. Jag utgick från Matematik – julkalender från lektion.se och anpassade till mina elevers nivå, vilket gick smidigt eftersom det var i powerpointformat! Jag tror även att Julkalender med matteuppgifter hade funkat finfint!  Kanske man hade kunnat använda den på projektorn och haft kalendern digitalt?

Se även den adventskalender vi gjorde i förskoleklassen där du kan ladda ner uppgifterna och paketmallarna!

måndag 11 november 2013

Mallar från blankettbanken

Hos Blankettbanken finns en hel del mallar som man kan ha glädje av i skolan:

image

Mallar för att göra egna serier

image

Yatzy och MaxiYatzy

image

Sänka fartyg

imageimageimage

Mängder med olika almanackor (månads-, skrivbords-, rit- mm)

fredag 8 november 2013

Enkelt kortspel

Här är ett enkelt kortspel som kan varieras på olika sätt

kortspel förskoleburken

Såhär spelade vi i ettan:

  • Alla klädda kort plockades bord. ( och i början använde vi bara 1-5)
  • Barnen spelade två och två och fick halva leken var.
  • De la upp varsitt kort samtidigt och fick sedan lägga ihop summan. Den som kom på först fick båda korten i sin lek. Man kan också göra att den kortet som är högst vinner eller göra subtraktion.
  • Man fortsätter tills någon har alla kort.

tisdag 5 november 2013

Lektionsplaneringar


Du kan använda den här webbplatsen till några olika saker:

    1. Du kan lägga in ett kurstillfälle, med alla lektioner. Då får du en kalender med lektionsrubriker, en veckolista med lektionerna samlade per vecka (bra för utskrift), och verktyg för att knuffa lektionsinnehållet upp/ner i din planering.
    2. Du kan göra ett kursupplägg, som du kan återanvända till flera lektionstillfällen. I upplägget kan du dela upp kursen i avsnitt, och ange hur många lektioner du tänker att varje avsnitt ska ta. När du väl har ett kursupplägg klart kan du hälla in det i ett kurstillfälle, så att innehållet i lektionerna motsvarar ditt kursupplägg.
    3. Du kan göra kursupplägget mer detaljerat, genom att ge beskrivning till de olika avsnitten. Du kan till exempel skriva upp vad eleverna förväntas kunna efter avsnittet, och även lägga till saker som bokhänvisningar, bifogade filer, länkar till videor, med mera. Beskrivningarna kommer att synas vid respektive lektion – exempelvis på veckolistan som du kan skriva ut.
    4. Du kan bläddra bland andras kursupplägg, avsnitt, och lektionsresurser. Hittar du saker du gillar kan du återanvända dem i din egen planering.