Sidor

onsdag 26 februari 2014

Bloggens framtid

Hos Förskoleburken kan ni nu läsa om mina kommande äventyr som redaktör och projektledare på Natur och Kultur. Min ambition är att fortsätta med Förskoleburken, men jag är inte helt säker på hur det blir med Skolburken. Mitt fokus är nu återigen förskolan vilket gör att jag kommer att lägga krutet där. Skolburken kommer givetvis att finnas kvar, och jag kommer säkerligen att uppdatera lite då och då, men mer sporadiskt.

Hoppas att ni återvänder hit ändå och har nytta och glädje av bloggen!  Lämna gärna en kommentar, jag blir så glad för era rader!

Kram Maria

måndag 24 februari 2014

Kaosteknik!

Kaosteknik drivs av Lina Melander som är behandlingspedagog och som arbetar på ett specialistboende med inriktning autism. Hon är också mamma till två barn, varav ett med neuropsykiatrisk och psykiatrisk diagnos.

image

På hemsidan delar Line med sig av det hon skapar. Det kan vara texter, bilder, hjälpmedel, strategier eller arbetsmaterial.  Där finns material för barnet samt för andra (pedagoger, föräldrar m fl.) Allt material är gratis och kreativt utformat, mycket visuellt och jag skulle tro att både tankar och material kommer vara mycket värdefullt för er som har anknytning till detta på något sätt. För alla oss pedagoger som dagligen möter barn, definitivt!

Kaosteknik allt det man gör för att minimera, begripliggöra, synliggöra och hantera det kaos som kan uppstå i och kring en person med funktionsnedsättning.

torsdag 20 februari 2014

Experiment: vad löser sig?

Här är ett experiment som handlar om vad som löser sig i (kallt) vatten.

vad löser sig

Vi använde socker, vetemjöl och kaffe. 

Barnen fick sedan gissa (ställa en hypotes) om det skulle lösa sig eller ej och vi skrev upp hur många som trodde ja och nej.

Sedan testade vi!

Resultatet:

vad löser sig resultat

Kaffet var extra intressant! Barnen hade använt sin förförståelse (hur bryggt kaffe ser ut) och trodde att kaffet skulle lösa sig, men märkte sedan att det inte blev så ändå. Eleverna trodde att det berodde på vattnets temperatur. 

Man kan givetvis använda många andra ingredienser, torra och blöta. Man kan också sedan göra ett jämförande experiment med varmt vatten.

måndag 17 februari 2014

Pausgymnastik–pausgympa i skolan

image

Alla elever mår bra av att röra sig ibland – många elever behöver detta mer! Pausgympa är ett sätt att kunna bibehålla fokus och koncentration längre utan myror i brallan. Den finska folkhälsan (denna fantastiska sida!) har under fliken Motion och rörelse publicerat ett Pausrörelsekartotek med  60 övningar i tre olika kategorier; varva ner, rör på dig samt upp och hoppa. Enkelt att ta ett kort,  bryta lektionen med en övning eller två och sen köra igen. Toppen!

image

Och kanske vore pausgympa på jobbet något även för er lärare på eftermiddagarna?

onsdag 12 februari 2014

Betald ledighet när man tillfrisknar från magsjuka

image

“Anställda i kommun och landsting får vara hemma med full lön i två dagar efter att de tillfrisknat från kräksjukan. Detta står klart efter en överenskommelse mellan SKL och fackförbunden.”   Detta gäller om arbetsgivaren begär det.

Läs mer i artikeln Kräkfriska lärare blir lediga med lön från Lärarnas nyheter.

torsdag 6 februari 2014

Om klassrumsmöblering och placering

image

Lappkullans inlägg Sitt där du lär dig bäst handlar om reflektioner kring att inte ha fasta platser i klassrummet. Väl värt att läsa och kanske inspireras av? Det är för övrigt en blogg med mycket mer att ta till sig!

måndag 3 februari 2014

Arbetskort för uteundervisningen

image

Hos finska Skogsreflexen finns mycket material och inspiration (på svenska) för arbete med naturen och för uteundervisningen. även i sverige.  Det jag vill tipsa om nu är deras arbetskort samt deras undervisningsmaterial.

image

“Målet är att vi konkret ska bli bekanta med skogsnaturen genom att göra utflykter och forska i liten skala. Vi koncentrerar oss på artkännedom och att lära oss förstå hur skogsnaturen fungerar.”